Den svenska litteraturen har haft en viktig roll genom tiderna och det är rent av svårt att nämna bara några namn. Går vi dock tillbaka till tidigt 1900-tal var Elsa Beskow det första stora författarnamnet inom svenska barnböcker med fantastiska berättelser som till exempel Sagan om den lilla, lilla gumman och Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin. Hennes kreativa illustrationer gav berättelserna än mer liv där hon med sitt sinne för detaljer aldrig lämnade vare sig ögat eller fantasin tom.

När det handlar om folkbildning brukar man nämna Selma Lagerlöf som var den första kvinnan att vinna Nobelpriset (1909). Hennes hyllade berättelse om Nils Holgersson lärde barn om svensk geografi i skolorna på tidigt 1900-tal. Flera andra av hennes verk har också haft en stor inverkan på det svenska samhället och sättet att ta del av litteratur.

Långstrump_Går_Ombord.jpeg

I mitten av 1900-talet var Astrid Lindgren vår stora nationalhjälte med sina fantastiska barnböcker som dessutom nådde stor framgång i utlandet. Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter och Mio min Mio har alla haft en viktig roll under svenska barns uppväxt och är det än idag då vi ser allt från Pippi-tröjor till nya tryckta bokupplagor. Hennes otroliga sätt att förstå barn och även försvara barn har alltid hyllats.

Det brukar även pratas om så kallad arbetarlitteratur när det gäller svenska författare. Vilhelm Moberg skrev den hyllade serien om utvandrarna som var en återberättelse i tre delar om det fattiga Sverige och drömmen om ett bättre liv på andra sidan atlanten. Tomas Tranströmer använde i sin tur skrivandet till att lyfta fram den rådande pessimismen i 40-talets Sverige och Per Anders Fogelström blev genast en av våra mest folkkära författare med bland annat med sin bok ”Mina drömmars stad”.

Idag har vi flertalet stora författare med framgångar både i Sverige och internationellt. Bland annat Camilla Läckberg och Liza Marklund med sina fantastiska deckartalanger och för att inte glömma den framlidne Stieg Larsson med sin enorma framgång med Milleniumböckerna. Jonas Gardell är en annan modern författare som bland annat skrivit utelämnande och ärliga böcker som hyllats och blivit bestsellers.