Idag är det inte många framgångsrika böcker som inte omvandlas till en film eller tv-serie. Detta är i sig ingen ny företeelse men det har blivit allt vanligare. Ofta blir dock resultatet lite halvdant, inte speciellt förvånande, det är svårt att pressa in flera hundra sidors handling i en film. Ibland blir resultatet dock helt okej eller till och med riktigt bra. I vissa fall överträffar det till och med originalet. Här är några böcker som filmats med riktigt bra resultat.

Stieg Larssons omtalade Millenium-trilogi är ett bra exempel på böcker som gjort sig bra på film. Både den svenska och den amerikanska versionen har tagits väl emot av publik och kritiker och rönt stora framgångar. Lisbeth Salander med sin unika personlighet är den ultimata huvudpersonen och en osannolik hjältinna som lockar till medkänsla och engagemang hos publiken.

Gone Girl är den amerikanska spänningsförfattaren Gillian Flynns tredje bok. Gone_Girl_PosterDen filmades nyligen i regi av David Fincher och fick mycket bra recensioner. Romanen, och filmen, handlar om det gifta paret Nick och Amy Dunne. Dessa karaktärer gestaltas i filmen av Ben Affleck och Rosamund Pike. De verkar ha det perfekta livet men så plötsligt en dag försvinner Amy och allt vänds upp och ned. Nick misstänks för hennes försvinnande trots att han hävdar sig vara oskyldig. Amys dagbok säger dock något annat, men vad är det egentligen som har hänt?

En annan svensk deckarförfattare vars verk har blivit filmade är Maria Lang. Författaren som började sin karriär redan 1949 har på senaste tiden fått ett uppsving i och med att den nyligen blev till en långfilm med Ola Rapace och Tuva Novotny i huvudrollerna som de klassiska Lang-karaktärerna Christer Wijk och Puck Ekstedt. På en custom writing service enslig sjö i skärgården mördas en av gästerna under ett midsommarfirande. När polisen väl anländer har liket försvunnit spårlöst. Helt plötsligt finner gästerna sig isolerade på en ö, utan att kunna ta sig därifrån, i sällskap med en mördare.