Fantasygenren har i och med de senaste årens populära TV-serier om både vampyrer, som True Bloods, och mytomspunna historier, som Game of Thrones, nått en allt bredare publik och större popularitet än tidigare. Vad är då fantasy och vad står genren för? Många vill blanda det samman med Sci-Fi mest på grund av sitt lite overkliga innehåll, men i teorin har dessa genrer inte mycket gemensamt. Kortfattat handlar fantasy-litteraturen om händelser och berättelser som betraktas som övernaturliga och man försöker inte på något sätt likna verkligheten. Det är helt enkelt en slags fantasivärld som innehåller allt från magiska karaktärer till mystiska slott, elaka häxor och drakar. Myter och legender spelar en stor roll i fantasy. Oftast utspelar sig berättelsen i spännande miljöer där olika krafter styr. Det goda mot det onda brukar vara berättelsernas utgångspunkt.

När det gäller kända fantasyförfattare finns ett flertal att nämna. Den brittiske författaren William Morris anses vara en av de absolut största och framför allt första inom den moderna fantasy-litteraturen. Hans verk ”The well at the world’s end” som gavs ut redan 1896 har blivit lite av en mall för vad fantasyböcker ska innehålla. Just den här boken handlar om en prins som letar efter en brunn någonstans vid världens slut, en klassisk ”strävandehandling” även i dagens fantasyberättelser. Dricker man av vattnet från brunnen får man enligt legenden evigt liv.

J.R.R. Tolkien är kanske världens mest kända författare inom genren oc120px-The_Two_Towers_(novel)_-1st_edition_coverh är mannen bakom stora böcker som Bilbo och Sagan om ringen. I och med hans böcker började fantasy-litteraturens berättelser betraktas som ”fin” och ”accepterad”.

I Sverige har vi bland annat fantasygenren representerad av barnboksförfattaren Astrid Lindgren som framför allt fängslade barn med sin klassiska bok om Bröderna Lejonhjärta från 1973. Här utspelar sig handlingen i den påhittade eftervärlden ”Nangijala”. En stark äventyrsroman som blandar både tunga och mörka delar så som död och förräderi med ljusa och fina som kärlek, hopp och harmoni. Selma Lagerlöfs verk hade alltid fantasirika skildringar och även om böckerna inte präglades av en klassisk fantasygrund så kan berättelser som Nils Holgerssons underbara resa till viss del placeras inom genren.

I Sverige har fantasygenren kommit lite i skymundan, det är precis som att böcker inte publicerats som fantasy utan kallats något annat för att kanske inte ”tappa” köpare men vi har flera författare som mycket väl snuddat vid fantasy i flera av sina verk. Kerstin Ekman med hennes ”Rövarna i Skuleskogen” och Anna-Karin Palm med hennes bok ”Faunen” är bara några i raden.

I mars tidigare i år avled den kände fantasyförfattaren Terry Pratchet som skrev den samlade bokserien The Discworld. Hans böcker har översatts till 37 språk och det har sålts över 85 miljoner böcker över hela världen.

Harry_Potter_English_Australian_SeriesAvslutningsvis bör förstås även J.K. Rowling nämnas som en av vår nutids största fantasyförfattare med flera priser och utmärkelser i bagaget och över 400 miljoner böcker sålda av hennes oerhört populära bokserie om Harry Potter.