Det finns så många fantastiska romaner som man borde läsa. I och med det stora antalet romaner så måste det ju också finnas en hel del författare där ute. Sanningen att säga finns det kanske fler författare än vad det finns bra, eller i alla fall riktigt bra, romaner i världen. Sedan finns det förstås också författare som skrivit inte bara en, utan flera, fantastiska romaner och därmed för evigt etsat sig fast i människors minnen.

Jane Austen är en av dessa författare. Få personer har gjort så mycket för 330px-LadyCatherine_&_Elisabethklassiska romantiska romaner som hon. Att hon dessutom gjorde det under en tid då kvinnliga författare var ovanliga gör bedriften ännu mer hedervärd. Alla hennes böcker utspelar sig inom den brittiska aristokratin och man kan upptäcka hintar av kritik mot denna livsstil i berättelserna. Hennes mest kända romaner, ”Stolthet och fördom” och ”Förnuft och känsla” är lika läsvärda idag som de var när du gavs ut för mer än 200 år sedan. De fantastiska kärlekshistorierna fångar läsarna och hjältinnorna är lika aktuella idag då de ofta är lite egensinniga, ifrågasätter normer och går sina egna vägar trots protester från omvärlden.

Vill man läsa något mer modernt kan man ta sig en titt på den amerikanske författaren Jonathan Franzens produktioner. Hans första bok ”Tillrättalägganden” väckte mycket uppmärksamhet och gav honom många prestigefyllda litteraturpriser. 2010 gav han ut den omtalade romanen ”Frihet” som även den gav honom mycket lovord och utmärkta recensioner. Boken följer en amerikansk familjs öde under nästan ett sekel.

En känd författare som inte bara ligger oss svenskar varmt om hjärtat är naturligtvis Astrid Lindgren. Ingen har berättat sagor, fantasier och andra underbara historier som hon. Hennes karaktärer har ofta både goda och dåliga sidor men det finns alltid något där som man kan känna igen sig i. Den egensinniga Pippi Långstrump, syskonen Emil och Ida, den småelake översittaren Karlsson och de roliga barnen på Saltkråkan – alla dessa karaktärer fanns med under många svenskars uppväxt och kommer alltid finnas med dem. Förhoppningsvis förmedlar de även Astrids fantastiska berättelser vidare till sina barn och de i sin tur till sina!