Författare: Franz Kafka
Titel: Förvandlingen
År: 1915

Den här boken anses av många vara en av de bästa noveller som skrivits i världshistorien. Berättelsen inleds med att novellens huvudperson, den hårt arbetande familjeförsörjaren Gregor Samsa, vaknar och upptäcker att han förvandlats till en enorm insekt. Förvandlingen gör att Samsa inte längre kan arbeta och övriga blir tvingade till att söka jobb. Familjen börjar i samband med detta utesluta honom. En berättelse med många djupa bottnar trots sin korthet och enkelhet.

Författare: Vilhelm Moberg
Titel: Nybyggarna
År: 1956

Den tredje delen i den klassiska Utvandrarserien skriven av en av Sveriges största författare Vilhelm Moberg. Berättelsen handlar om Karl Oskar och Kristinas nya liv i Amerika, närmare bestämt Minnesota och Stillwater. De slår sig ned vid en sjö där de börjar bygga sitt hus och sakta börjar fler människor komma till platsen och ett litet fungerande samhälle med den viktiga kyrkan och en lärande skola tar sin form. Som en parallell får man även följa Robert, Karl Oskars bror på hans spännande resa på ”the California Trail”.

OfMiceAndMenFörfattare: John Steinbeck
Titel: Möss och människor
År: 1937
En otroligt stark berättelse om oss människor och våra svårigheter att överleva i en tuff och inte alltid rättvis värld. Den här gripande romanen handlar om George och Lennie. George är den kloke och kreative medan Lennie är den något mindre begåvade men väldigt snälle. De har en tro på framtiden och en dröm om en bondgård, men längs vägen krossas deras dröm och de vänner de en gång var finns inte längre kvar.

Författare: Per Anders Fogelström
Titel: Mina drömmars stad
År: 1969
Den här boken är första delen i Per Anders Fogelströms omtyckta serie och handlar om Henning som kommer vandrande till den stad han drömt om. Det är år 1860 och allt befinner sig i omvandling; industrier tar fart och nya dörrar öppnas för människor. Trots den ljusa framtiden är Stockholm en fattig och tämligen dyster stad. Huvudpersonen Henning arbetar hårt för att överleva. Tillsammans med sin blivande fru Lotten strävar han efter att skapa ett bättre liv.