Framgångsrika romaner och bestsellers i bokbranschen görs idag ofta om till filmer eller tv-serier. Det har blivit en riktig framgångssaga i Hollywood att förvandla älskade verk till nya versioner av sig själva. Ofta blir det mycket lyckat och berättelsen kan på så sätt nå ut till nya människor som aldrig skulle ha läst boken och som på så sätt ändå får uppleva och njuta av en del av dess storhet.

Fox_movietone_2Jonathan Tropper är en amerikansk professor och författare vars bok ”This is where I leave you” blivit film. Handlingen kretsar kring Judd som precis upptäckt sin fru i säng med sin egen chef. Ovanpå allt detta får han veta att hans far dött och att han måste återvända till hemstaden för att sitta Shiva, en judisk tradition som pågår under sju dagar. Judds familjemedlemmar är minst sagt speciella och dessa i kombination med ex, gamla ungdomskärlekar och annat löst folk borgar för sju riktigt händelserika dagar. Boken och filmen är charmiga och humoristiska och visar att förändringar i livet inte alltid är av ondo.

En klassisk bok som filmatiseras flera gånger är Sagan om ringen. Många av de tidiga versionerna var mycket dåliga, för att säga det minsta, men visade också tydligt att det inte gick att göra detta mästerverk rättvisa i en enda film. Den nyzeeländska regissören Peter Jackson insåg detta och skapade istället tre filmer – en för varje bok i trilogin. Utan att avslöja för mycket för de som eventuellt inte läst boken eller sett filmerna kan man säga att det handlar om den eviga kampen mellan gott och ont. Bokens handling utspelas mot bakgrund av en magisk sagovärld som hämtat inspiration från många uråldriga kulturer runt om i Europa.

En annan mycket bra film som baseras på en bok är Atonement. Boken skrevs av den brittiska författaren Ian McEwan och tar upp händelser som utspelade sig under 1930-talet och andra världskriget. En ung flicka får se något som hon inte borde ha sett och i brist på erfarenhet missbedömer hon situationen totalt. En oskyldig man anklagas för ett brott som han inte begått och skickas i fängelse. I och med detta skiljs han också från sin älskade Cecilia. Anklagelsen mot honom förändrar livsbanorna för alla involverade – även den som anklagade honom.