Att skriva en bok är något som många drömmer om att göra någon gång i livet. Det är ett stort projekt som en del lyckas genomföra, andra inte. Man kan själv se till att få de bästa förutsättningarna för sitt bokprojekt och det handlar mycket om förberedelser. Genom att läsa på om genren får man vissa ramar och riktlinjer och en inblick i vad som krävs för att lyckas.

Väljer man till exempel att skriva en deckare finns det några saker man bör tänka på. Det första, som är något de flesta utgivna författare påtalar, är disciplinen. En bok skapar inte sig själv, det gäller att man sätter sig ner och
börjar skriva. Det är bra att börja med att skriva en synopsis, alltså en sorts sammanfattning av handlingen, som man kan ha som stöd under arbetet. När man sedan väl sitter på plats finns det några gyllene regler som gäller när det kommer till att skriva deckare. Dessa regler innebär dels att alla ledtrådar måste finnas tillgängliga för läsaren, denne måste själv kunna leta efter och hitta lösningen på bokens gåta. Mördaren måste tidigt komma in i handlingen och brottet får gärna ske på de fem första sidorna. Brottet måste dessutom vara relativt allvarligt för att fånga och hålla kvar läsarens intresse.

För att få mer tips på hur man kommer igång med deckarskrivandet kan man ge sig ut på nätet. Här finns artiklar och rådgivningssajter som listar de bästa tillvägagångssätten och de vanligaste felen författare gör. Många kända deckarförfattare har också deckarskolor på sina hemsidor där 330px-Stipula_fountain_pende berättar om hur en skrivprocess kan se ut och vad man bör tänka på för att lyckas med sitt bokprojekt. Både Camilla Läckberg och hennes deckarkollega Sofie Sarenbrant har utförliga skolor som behandlar olika delar av arbetet med en roman, alltifrån handling och miljö till persongalleri och redigering. Det finns även en hel del böcker i ämnet som kan vara värda att läsa innan man sätter sig framför datorn, allt för att få en så bra start som möjligt och för att kunna förutse och i bästa fall undvika fallgropar och problem.