TinTin

Den första filmen om den unge TinTin från serietidningen Tintins äventyr gjordes redan 1947, då i svartvit dockfilm. Lite senare, framåt 60-talet gjordes två till spelfilmer; Tintin i piraternas våld och Tintin och de blå apelsinerna. 1969 hade långfilmen De sju kristallkulorna premiär och i denna film var det den svenska tv-personligheten inom sport Jacob Hård som var Tintins dubbade röst. Den senaste filmen om Tintin hade titeln Enhörningens hemlighet och hade premiär både internationellt och Sverige i oktober 2011. Den sista filmen regisserades av mästaren Steven Spielberg och det finns skridande planer på att ytterligare Tintinfilmer ska göras med samma regissör i spetsen, dock i samarbete med den från fantasygenren kände Peter Jackson.

Asterix

450px-Asterix_-_CastAsterix och Obelix är en klassisk fransk film som baserar sig på den populära serietidningen med samma namn som gavs ut första gången 1959. Totalt finns det fyra långfilmer om Asterix & Obelix, i vilka den kände franske skådespelaren Gérard Depardieu spelar Obelix i samtliga.

1999 Asterix & Obelix vs Caesar
2002 Asterix & Obelix: Mission Cleopatra
2008 Asterix & Obelix at the Olympic Games
2012 Asterix & Obelix: God Save Britannia

De fyra filmerna utspelar sig omkring 50 år före Kristus och tar oss med på de två gallerna Asterix och Obelix äventyrliga resor runt i det härskande Romarriket. Deras lilla by har lyckats klara sig från att bli intagen av romarna och deras ledare Julius Caesar, det mesta tack vare deras hemliga och magiska dryck.

91:an Karlsson

Tillsammans med Åsa-Nisse är 91:an Karlsson den mest filmade figuren när det gäller svensk film. Den första filmen om 91:an kom ut 1946 med titeln Hela Sveriges lilla beväringsman och manuset till filmen var baserat på de tokiga berättelserna om 91:an Karlsson från serietidningen med samma namn. Filmen blev omåttligt populär och den skrattkramande handlingen om Major Morgonkrööks fest har idag blivit en klassiker.